Ortognatik Cerrahi

Ortognatik Cerrahi


Sağlıklı bir ağız yapısı, ısırma ve estetik yüz görünümü amacına yönelik, üst çene kemiklerine yapılacak müdahaleler ile alt-üst çene kemiklerinin ilerletilmesi ve geriletilmesi ameliyatlarına ortognatik cerrahi denir.

Buna göre normal ısırış pozisyonunda üst dişlerimiz alt dişlerimizi bir miktar örter, eğer bu oran 3 boyutlu olarak ele aldığımızda, öne doğru yer değiştirtirmiş üst- alt çene yada sağa- sola dönmüş çene olabilir.

Ameliyat Öncesi


Ameliyat öncesi sigara bırakılmalıdır. En başından itibaren uzun tedaviye hastalar kendilerini hazırlamalıdır. Ameliyat öncesi kilo alması istenir.(Ameliyat sonrası belli bir süre katı gıda alımı kıstalanacaktır.)

Dişlerin düzgün bir dizilişi amacı ile kesinlikle diş hekimlerince (Ortodontistler) tedavi edilmelidir. Ortodontistler bu dönemde alt ve üst dişlere “cerrahi teller ve kancaları” yerleştirir.

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik Cerrahi Ameliyatları


Genel anestezi altında 3- 7 saat süren ameliyatlardır. Ortodontisler tarafından hasta hazırlandıktan sonra ortak değerlendirme ile çenelerin kaç mm hareket ettirileceği, ameliyatta hangi çene kemiğinin hareketi planlanır.

Grafiler ve tomografiler çekilerek ameliyat planlanır, fotoğraflar çekilir. Nihai plana göre çene kemikleri uygun yerden kesilir (osteotomi), kemikleri tesbit etmek için titanyum plaklar veya eriyebilen plaklar kullanılır. Tüm yüzde şişme olabilir, her iki çeneye müdahale edilşmişse, oluşabilecek şişliklerin hava yoluna etkisini minimalize etmek için tedbiren bir gece yoğun bakımda yatılabilir.

Ameliyat Sonrası


Enfeksiyon oluşmaması için hastaya uygun antibiyotikler reçete edilir. Ağrı kesici ve ağız içi gargara tedavisi başlanır. Genellikle ertesi gün sıvı gıdalar ile beslenir.

Ertesi gün ağız bakımı başlatılır, dişlere lastik uygulaması ile çenelerin birbirini kapatması sağlanır. Çene 10-14 gün kadar kapalı tutulur. Hastalara ağrı kesiciler ve enfeksiyon riskine karşın antibiyotikler uygulanır. Ameliyat sonrasında 5. günde genellikle hasta taburcu edilir.

Ameliyat Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Ortognatik cerrahi sonrasında nadiren sinir hasarlarına bağlı olarak alt dudakta ve çene bölgesinde hissizlik, dilde tat alma- hissetme kusuru, yüzde mimik kaslarında çalışma kusuru olabilir. Bu müdehale edilecek olan alana göre farklılık gösterebilir.

Bu tür sinir yaralanmaları genellikle 6- 12 ayda düzelebileceği gibi kalıcı da olabilir. Ortognatik cerrahi sonrasında çene eklemi sorunları devam edebilir. Ortognatik cerrahi sonrasında bir süre daha çok sıvı beslenme nedeniyle kilo kaybı görülücektir.

Ortognatik tedavi başarılı ile sonuçlandıktan sonra da bir müddet ortodontik tedaviye devam edilebilir. Ortognatik cerrahi işlemi ile eş zamanlı, burun estetiği, dudak estetiği yapılabilir. Ortognatik ameliyatların, diş tedavisi, planlanması, ameliyat süreci sabır isteyen uzun bir süreçtir.