Yüz Estetiği

Yüz Germe


yüz germe

Yüz germe (ritidektomi) yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir. Fakat son yıllarda yüzdeki yaşlanmayla ilgili tüm girişimler, yüz yenileme (fasiyal rejuvenasyon) adı altında anılmaya başlanmıştır.

İnsan yaşlandıkça, yılların, güneş ışınlarının, günlük streslerin ve diğer etkenlerin (sigara, içki, kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi sarkar, kırışır, üzerinde çeşitli lekeler ve düzensizlikler oluşur. Yaşlı bir yüzde; alın çizgileri belirginleşmiş, kaşlar düşmüş, göz kapakları sarkmış, göz altlarında torbalanmalar ve çizgiler oluşmuş, ağız – burun bölgesinde derin çizgiler oluşmuş, yanak sarkmış, çene konturları kaybolmuş, boyun yağlanmış ve deri perdeleri oluşmuş bir görüntü vardır. Deri canlılığını kaybetmiş, üzerinde güneş lekeleri ve diğer benler belirmiş, incelmiş ve kırışmıştır.

Yüz germe-yenileme ameliyatları ile alın, yüz ve boyun derisindeki sarkıklıklar ve düzensizlikler giderilir; yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu alınır, yüz fasyaları ve yağ dokuları anatomik yerlerine çekilip asılır, yüz dokuları takviye edilir, göz kapakları düzeltilir ve diğer tamamlayıcı girişimler yapılabilir (Deri soyma-peeling, dolgu ve botoks gibi).

Ameliyat Öncesi


Sigara kullanıyor iseniz mutlaka ameliyattan 2 hafta gün önce bırakın. Eğer kullanıyorsanız ilaçlar, özellikle kan sulandırcı (aspirin), kronik hastalıklar sorgulanacaktır (şeker hastalığı vb). Güneşlenme ve cilt bakımı alışkanlığınızı (kullanılan tedaviler) sürekli kullanılan ilaçlar sorgulanır.

Özellikle sarkan dokular ön planda tutularak, şikayetlere göre, tam yüz germe, mini yüz germe yada orta yüz germe gibi teknikler ile gerilmesi planlanan alanlar belirlenecektir.

Yüz Germe Ameliyatı


Tam yüz germe, mini yüz germe, orta yüz germe gibi birçok farklı ameliyat yöntemleri vardır.
Ameliyat genel anestezi ile yapılır ya da intravenöz sedasyon (sakinleştirici ilaçlar eşliğinde) lokal anestezi ile de yapılabilir. Bu tür ameliyatlar tekniğe ve yapılacaklara göre 3-5 saat sürebilir. Genel anestezi ile yapılan işlemlerde bir gece hastanede kalması daha güvenilirdir.

Ek işlemler (burun, göz kapağı, alın germe- kaş kaldırma) aynı seansta yapılabilir. Yüz germe ameliyatı izsiz değildir. Tam yüz germede izler, şakak bölgesinde saçlı deri içinde, kulak önü ve arkasında gizlenir. Çene altı bölgesindeki yağlar alınabilir. Göz kapağı ve alın germe eklenirse göz kapaklarında ve alında saçlı deri içinde ek izler kalır. Ancak yüzdeki bu izler çoğunlukla belirgin olmayan ve gizlenebilen izlerdir. Ancak bu izler saklandığı için belirgin değildir. Mini yüz germede saçlı deri içine uzanmayan kulak önünden kesi yapılırken orta yüz germede alt göz kapağının hemen altından yapılan kesi ile tüm yanak dokusu yukarı doğru taşınır, bu ameliyatta alt göz kapağı hemen altında belli belirsiz iz kalır.

Ameliyat Sonrası


Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer.

Yüzde genel bir şişlik ve morarma, uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilir.  Doku içinde kan birikmesini önlemek amacıyla diren denilen silikon borular konabilir. Direnler en geç 2 gün içinde çekilir. Sargı 2-3 gün sonra tamamen açılır.

Ameliyat sonrası 2. gün ağrı kesici, antibiyotik tablet ve antibiyotik pomak ile taburcu olunabilir. Saçlar bu dönemde yıkanabilir. Dikişler eriyen tipte kullanılır.

Bunlar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağız açık bırakılacak şekilde baş sargısı ve yanaklara soğuk ped uygulanır.

yüz germe umut zereyak

Ameliyat Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Ameliyat tekniğine uygun yapıldıysa iyi sonuç verir. Ameliyat sonrası 2. günden itibaren hasta ayağa kalkar ve evdeki işlerini yapabilir. Hasta bir hafta sonra şişliklerin geçmesiyle işine dönebilir, makyaj yapabilir. 2-ay ağır egzersizlerden ve aşırı güneş ışığından kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Kişinin yapısına ve çevre koşullarına göre bazen 5-10 yıl, bazen de yaşam boyu dayanır.