Rinoplasti

Rinoplasti


Burun Estetiği / Rinoplast Ameliyatı Nedir?


Burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) ile, burundaki şekil bozuklukları düzeltilip estetik bir görünüm elde edilirken, nefes alma problemleride düzeltilebilir.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte; bazı burunlarda kemer fazlalığının azaltılması gerekirken; bazılarında çöküklük olan burnun yükseltilmesi, bazı uzun burunları kısaltmak olarak sayılabilir.

Burun estetiğinde amaç, etkili rahat nefes almak ve kişinin çenesi, gözleri, yanakları kulakları hatta tüm yüzü ile uyumlu ve doğal bir burun elde etmek olmalıdır.

Rinoplasti

Burnun Yapısı; ameliyatlarında burun şeklini ve duruşunu sağlayan tüm yapılara müdahale edilebilir. Burun kökü dediğimiz alın- burun birleşmesinden genelde burun sırtının orta kısmındaki kemere kadar uzanan sert ve dokununca altta kemik hissi veren bölgeye , üst kısmı; burnun kemik çatısını oluşturmaktadır. Bu kemik çatı tabanda üst damağa kadar uzanan ve burnu iki ayrı delik şeklinde ayırılan tabir yerine lise kolon ile desteklenir. Bu taşıyıcı yapı arka kısımda kafa tabanı ile bağlantılıdır.

Burun orta kısmı; daha çok tam olarak burun sırtındaki kemer noktasını içine alan ve burun ucu ile burun kökü arasında kalan özellikle kıkırdak yapıdan oluşan bölgedir. İşlemlerde özellikle nefes almada etkili olan ‘Nazal valf’ ler bu noktada yer alır. Özellikle tecrübesiz ellerde kendini ele veren şekil bozuklukları deformitelere, açık çatı görüntüsü bu alanların iyi organize edilmemiş onarımdan kaynaklanır.

Alt kısım /uç kısım ise burunun artık tamamlayıcı olan alt kısmını özellikle vesikalık fotoğraflarda daha ön planan çıkabilen burun tip bölgesidir. Tüm kemik ve kıkırdak çatıyı örten deri zarfı her bölgede farklılık gösterir, burun üst ve orta kısımda ince iken, burun ucunda göreceli olarak daha kalın yapıda olur.Özellikle burun ucu için çok daha büyük öneme sahip olan yumuşak destek doku dediğimiz, ligamentler( bağlar), kaslarda kemik-kıkırdak deri arasında yer almaktadır.

Burun üst kısımları daha çok profil fotoğraflardan kendini gösterir. Aslında tüm bu süreçte biz ameliyat öncesi ve sonrası hemen hemen her açıdan birçok fotoğraf çekiyoruz ve ayrıntılı olarak burun üzerine konuşarak karşılıklı olarak aynı şeyleri görmeye çalışıyoruz.

Rinoplasti ameliyatı ile; burnunuzun boyutunu, şeklini veya oranlarını değiştirebiliriz, ancak bunları yaparken sizi siz yapan tüm yüzünüzdeki estetik oranlar, istekleriniz beklentilerinizi gözönüne alarak birlikte karar vermek en iyisidir.

İyi estetik ameliyat yapmanın en temel kurallarından biri de; burun yaralanması yada kanser ameliyatları sonrası oluşan büyük doku kayıpları, yada konjenital anomaliler dediğimiz doğum kusurlarının düzeltilmesi ( yarık dudak- damak burnu) veya burun içini de kapsayan geniş yaralanmalarda söz sahibi olmaktır. Tüm bunların yanında elbette solunum güçlüklerinin iyileştirilmesi de istisnasız yapılan işlemdir.

Rinoplasti kimler için uygundur? Rinoplasti adayları kimlerdir ?


Rinoplasti operasyonları estetik ve fonksiyon açısından iki farklı sebeple yapılabilir. Nefes alma sorunları hayat kalitesini düşüren ve sağlık açısından birçok tehlike barındıran sorunlardır. Gece horlaması, sık baş ağrısı atakları, kronik burun akıntısı sinüzit atakları, koku alamama, tıkanıklık hissi gibi bir çok probleme yol açabilir. Nefes alma problemi olanların yanısıra, burnun aşırı kemerli olanlar, büyük olanlar, yüksek burun köküne sahip olanlar, burunun ucu düşük olanlar, gülünce burnun aşağı doğru düşenler, daha önce başarısız burun ameliyatı olan kişiler, kısacası burnunda gözüne batan bir görünüş problemi olduğunu düşenen herkes başvurabilir.. Tüm bu süreçleri detaylı bir şekilde konuşup hasta ile cerrah arasında orta bir fikir birliği oluşmalıdır. Heriki tarafta yapılması planlanan işlemleri detaylı bir şekilde konuşmalıdır.

Kimler rinoplasti ameliyatı yaptırabilir?


Burun estetiğinde önemli olan yaş sınırı değil; kemik ve kıkırdak yapısının gelişimidir. Kas kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ve muayene bulgularında da bir sıkıntı olmadığı durumlarda operasyon uygulanabilir.
Genellikle, burun estetiği operasyonu 18 yaş ve üzerindeki yaşlarda yapılır.
Fiziksel açıdan sağlıklı ve ameliyat geçirmeyi engelleyebilecek hastalıkları bulunmayan kişiler
Olumlu bir bakış açısı ve görünümlerinin iyileştirilmesi konusunda ama gerçekçi hedefleri olan kişiler.

Burun Estetiği Ameliyatında hazırlık süreci, nelere dikkat edilmelidir?


Burun estetiği ameliyatından önce iyileşmeyi hızlandırmak; operasyon sonrası rahatsızlığı en aza indirmek ve istenmeyen sonuçları azaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Diyet seçimi; Herhangi bir cerrahi operasyondan önce, hastalar için sağlıklı bir diyet yapmak önemlidir. Doğru beslenme iyileşmeyi hızlandıracak ve enfeksiyon riskini en aza indirecektir.
Kullanılan ilaçlar; kullanılan tüm ilaçları doktorlarına bildirmelidir. Bazı ilaçlar cerrahiden önce veya sonra sorunlara neden olabilir. Doktor, hastanın bir ilacı kullanımını geçici olarak kesebilir veya daha güvenli bir alternatif önerebilir.

Sigara İçme alışkanlığı; Tütün kullanımı tüm vücuttaki kan akışını yavaşlatır. Oksijen dokulara hızlı ulaşamadığı için, sigara içenlerin iyileşme süresi uzun olup; yüksek enfeksiyon riski fazla olmaktadır. Operasyondan en az 2 hafta ö ncesinden başlayarak; sigara içilmemelidir. Genel anlamda  önerim hiç kullanılmaması

Alkol Kullanımı; Ameliyat öncesi alkol kullanımı karaciğere yük olacağı için anestezide oluşabilecek risk ihtimalini artırır. Ameliyattan en az 10 gün önce alkol tüketimine ara verilmesi gerekir.

İlk görüşme: sizinle gerçekleştireceğimiz ilk görüşmede ameliyat olma sebepleriniz ve neyi hedeflediğinizle ilgili ve kaç zamandan beri ameliyat planladığınız ayrıntılı olarak sorulacaktır..
Muayene de burun ayrıntılı olarak incelenecek. Özellikle kıkırdağınızın gücü, kemiğin yapısı, burun iç kısmını döşeyen mukoza denilen doku ayrıntılı olarak incelenecek. Burun içinde yer alan kanka dediğimiz havayı nemlendiren ve ısıtan yapılar ayrıntılı olarak incelenecektir. Cilt yapısı ayrıntılı olarak incelenecektir. Yüz özellikleriniz, burun- yanak, çene dişler arasındaki ilişki incelenecek ve ayrıntılı bilgi verilecektir. Gerekli kan tahlil isteminde bulunarak gerekirse fizik muayene ile görülemeyen burun arka kısımlarını daha net görebilmek amacı ile bazen de bilgisayarlı tomografi tetkiki yapılabilir.

Karar aşamasında size gerekli bilgileri sunduktan sonra kişisel tercih olarak isterseniz iki üç farklı doktor ile görüşmenizi öneririm.
Ameliyat planlanmasında burnunuzun çeşitli açılardan çekilen fotoğraflarların üzerinde bazı yardımcı programlar yardımıyla size yapılacak müdahalenin sonuçlarını önden görebileceğiz ve üzerinden ayrıtınılı olarak konuşma fırsatı bulacağız. Daha somut bilgiler olması, doğallık yada yapay görüntü bu fotoğraflar üzerinde konuşarak daha şeffaf bir süreçte ilerlemiş olacağızdır.

Böylece hedeflediğiniz görünümün sizin yüzünüze uygun olup olmadığını görebilecek, doktorunuzla tartışma şansı bulacak, beklentilerinizi açıkça ifade edebileceksiniz. Estetik cerrahi öncesi bu açıklıkta bir iletişim operasyonun tüm aşamaları için çok önemli ve gereklidir.

Burun Estetiği Ameliyatı Süreci


Burun estetiği ameliyatı, kullanılan tekniğe ve hastanın durumuna göre yaklaşık 2 -3 saat sürmektedir. Her ameliyatta,

Anestezi

-Genel Anestezi
Genel anestezi; tam bir uyku halidir. Ameliyathaneye girdikten sonra genellikle pek birşey hatırlanmaz. Ameliyat başlarken Anestezi uzmanı doktor tarafından birtakım işlemler yapılarak tam bir uyku hali oluşturulur. Bununun başta sebepleri özlelikle baş bölgesinde işlem yapıldığından lokal anestezi ile konforlu bir süreç olmayabilir. Burun estetiği operasyonunun, genel anestezi ile gerçekleştirilmesi hasta ve cerrah açısından daha konforludur.

-Lokal Anestezi
Sadece burun ve çevresinin küçük iğne yardımı ile uyuşturulmasıdır. Bu tür işlemler daha küçük dokunuşlarda daha etkilidir. Tam bir ameliyat lokal anestezi gerçekleştirmek hasta ve cerrah için konforsuz olabilir.

-Sedasyon + lokal anestezi
Lokal anestezi öncesinde damardan verilen sakinleştirici ile yapılır sonrasında lokal işlemde yapılan küçük iğnelerle ağrı kontrol edilir.

Cerrahi İşlem

İşlemin en heyecan verici noktasıdır. Tam bir anesteziden sonra, kapalı tekniğe uygun olarak burun deliklerinde küçük kesikler açar. Daha sonra altta yatan kemiğe ve kıkırdağa erişmek için cildi dikkatlice kaldırır. Cerrah gerektiğinde dokuları çıkarabilir. Cerrah, istenen sonuçları elde ederken çevredeki dokulara olan etkiyi en aza indirgemek için çeşitli yöntemler kullanır. Yeniden şekillendirme işlemi tamamlandığında, doktor cildi burnun yeni konturlarına geri koyar ve böylelikle herhangi bir kalmayacaktır. İleri derecede eğrilik içeren, doğumsal kaynaklı burun problemlerinde açık tekniğide uygulanabilir.

Kapalı rinoplasti, burunda herhangi bir görünen kesi olmadan tamamen burun iç kısımdan yapılan özel kesilerle yapılan bir ameliyattır. Açık teknikte yapılabilen birçok işlem yapılabilir. Daha zahmetli özel bir ameliyattır.
Açık rinoplasti burun heriki deliğini ayıran orta noktada bulunan ciltten kesi yapılarak yapılan ameliyattır.

Daha Rahat Nefes, Dışarıdan görülmeyen, hava yolunu tıkayan, burnun içerisindeki eğrilikler ve fazlalıklar da daha iyi nefes almayı sağlamak için rinoplasti sırasında düzeltilecektir.

Tampon

Burun operasyonu sonrası genelde tampon kullanmamaktadır. Çok ciddi burun içi eğriliği olan hastalarda, operasyon sırasında düzeltilen kıkırdakların desteklenmesi amacıyla zaman zaman silikon ateller kullanılır. Eskiden kullanılan bez tamponlar burun içerisine yapıştığı ve çıkarılırken ciddi ağrıya sebep oluyordu. Şuan kullandığımız silikon ateller ise herhangi bir yapışıklığa sebep olmaz, böylelikle ağrı oluşturmaz.

Ameliyat sonrası bakım planlama

Operasyon her zaman yatmayı gerektirmez. Ancak genel anestezi sonrası önlem ve ehemmiyet amaçlı 6-8 saat hastanede gö zetim altında yatmak yerinde olucaktır. Operasyon sonrası anestezi etkisi 6-8 saat sonra kaybolacaktır. Sonrasında günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Burun spreyi ile burun günde 2-3 kez nemlendirlir. Kafanın daha yüksek seviyede tutulması önemlidir.

Güneşten korunmak iyileşmeyi hızlandıracaktır. Çok allerjik bir bünyeniz varsa size hapşırmanızı engelleyecek antialerjik tablet reçete edilecektir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası sizi neler bekliyor


Burun estetiği ameliyatı sonrası, birlikte hafif veya orta derecede ağrı ve rahatsızlık yaşanması normaldir.

Size uygun olarak reçete edilecek ilaçlar ile kontrol edilecektir. 48 saat sonra çok daha iyi hissedeceksinizdir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası morluk ve şişlikler olabilir. Bu semptomlar genellikle ameliyattan sonraki ikinci günde daha da kötüleşir ve bundan sonra aşamalı olarak düzelir. Meydana gelen morluk miktarı kişiden kişiye değ işiklik gösterir.

5-6 günde buruna yerleştirilen, yeni şeklini muhafaza eden silikon atel çıkarılır. Zaten bu süreç zarfında atelin ameliyat sonrası hergeçen gün gevşeyecektir.

İyileşme Süreci

Genel olarak ilk 7-10 gün sonunda iyileşmenin büyük kısmı tamamlanır. Morluklar ve şişlikler çoğunlukla ilk 10 ila 14 gün sonrasında giderek azalır. 6-18 ay içinde ödemler geçerek burun son şeklini alır. 2 aydan sonra gözlük takabilirsiniz.

İyileşme süreci etkileyen faktörler; hem cerrahi teknik hem de hasta ile ilgili çeşitli faktörler en baştadır.

Burun kemiklerinin kırılıp kırılmadığı (osteotomiler), kemik-kartilaginöz çerçeveden yumuşak doku diseksiyonu / yükselişinin derecesini ve ameliyatın açık veya kapalı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğ i gibi faktörler iyileşme sürecinde belirleyicidir. İyileşme sürecini etkileyen diğer faktörler ise hastanın yaşı, cilt kalınlığı, beslenme şekli, kanama eğilimleri / bozuklukları ve kanı incelten ilaçların kullanımıdır. Bu değişkenlerin çoğu hastanın kontrolünde değildir; ancak bu öneriler takip edilerek morlukların derecesi ve şişme şiddeti en aza indirilebilir. Doktorunuz kaçınmanız gereken ilaçları size söyleyecektir.

Şişkinlik

Burun, ameliyat sonrası ilk haftadan sonra günler geçtikçe kademeli olarak küçülecek yani ödem gerilecektir. Cildin yapısı ve birçok faktör süreyi etkileyecektir.

Hastaya burnu birkaç ay boyunca şişmiş görünür. Yaklaşık 3-4 ayda, şişkinliğin büyük bir kısmı kaybolur, ancak fotoğraflarda daha büyük görünecektir. Son şeklinin belirginleşmesi bir yıl kadar sürebilir. Genelde ensen gerileyen bölge burun ucu olucaktır.

Morluklar

Yüksek oranda Vitamin E, Ginseng, Ginko içeren multivitamin / bitkisel ilaçlar / çaylar gibi şeylerden uzak durmak kanamaya neden olabileceği için önemlidir. Kolay kanama kanama bozukluğu geçmişiniz varsa veya kanamaya yol açabilecek ilaç kullanım öyküsü (aspirin) varsa, ameliyattan önce mutlaka doktora bildirilmelidir.

İlk 48 saat boyunca yanaklara uygulanacak buz paketleri, morluklar için faydalı olabilir. Sigara içmekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Genellikle birinci haftanın sonuna doğru, morluklar azalmaya başlar. Papaya özütü ve arnika gibi bitkisel takviyealabilirsiniz.

Güneş

Rinoplasti sonrasında iyileşen cilt daha hassas olup, güneşin zararlı etkisine daha duyarlıdır. Rinoplasti sonrası ilk birkaç ay boyunca, hastalar yukarıda belirtilen sorunları önlemek için güneş kremi ve / veya şapka takmalıdır.bu süre 2-6 ay kadar güneşe çıkarken devam ettirilmelidir.

İşe Dönüş

İş alanının seviyesine bağlı olarak 10-12 günden sonra işe veya okula dönmeye hazır olabilirsiniz. Genel olarak 2 hafta sonra,çoğu normal faaliyetler sürdürülebilir.

Spor

Ameliyattan sonra yaklaşık bir ay kadar burun temastan korunmalıdır. O nedenle ağırlık kaldırmadan, zorlayıcı aktiviteler ve ağır sporlardan uzak durulmalıdır. İkinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar önerilir.

Rinoplasti operasyonları kolay mıdır?

Rinoplasti ameliyatları hasta görüşlerini referans alarak orta zorlukta bir ameliyattır. Ağrı şiddetli seviyede olmaz ancak bir miktar rahatsızlık hissi olabilir. Etki ve zorluk karşılaştırması yapılırsa; tatmin yüksek seviyededir.

Kemerli Burunlarda estetik işlemler nelerdir?

Özellikle bizim toplumlarda sık bir şekilde karşılaştığımız bir burun şekli, özellikle burun sırtı orta kısımda profil fotoğraflarda net görünen hump, kambur olarak tariflenen çıkıntıdır.

Yüksek burun kökünde yapılan işlemler?

Burun alın bileşkesinin her iki göz arasındaki alan. Buranın yüksek olması burnun alın ile birleşmiş bir görüntü oluşturur. Daha iyi sonuç için bu alanın ideal noktaya düşürülmelidir.

Kalın deriliyim, sonucu etkiler mi?

Kalın derili olmanın avantajları ve dezavantajları mevcuttur. En önemli olumsuz tarafı, küçülme işlemi kısıtlı yapılabilmektedir. Ameliyat esnasında cildi incelterek daha iyi sonuçlar alabiliriz, ancak bu işlemi kısıtlayan bazı noktalar vardır.

İnce deriliyim, ameliyattan neler beklemeliyim?

İnce derili olmakta tıpkı kalın derili olmak gibi kendi içinde artı ve eksileri de vardır. Ancak en güzel tarafı burnun kemik-kıkırdak çatı içerisinde yapılan işlemi dışarıya yansıtmasıdır. Cerrahın mahareti burda önemlidir.

Uzun burnum var, kısalır mı?

Uzun burnun burun kökünden burun ucuna kadar olan mesafenin uzunluğudur. Estaca yapılabilecek işlemlere burun tabanı yukarı doğru bir miktar alınarak kısaltma yapılarak daha keskin ve dinamik bir görüntü sağlanır.

Rinoplasti sonrası tekrar ameliyat olabilir miyim?

Burun dinamik bir organdır. Cerrahın tecrü besi bilgisi yüksek olmalıdır. Her tekrar eden ameliyatta, burnun çatısını oluşturan yapılar zarar görebilir. Sekonder (ikincil) ameliyatlar daha zor olabilir.

Burun Estetiği birlikte yapılabilen işlemler

burun estetiği rinoplasti

Burun, yüz bölgesinde tam orta noktada yer aldığından tüm odak noktası burun olsada, estetik cerrahi konseptinde tüm organlar belli bir harmoni ve uyum içerisinde olmalıdır. Büyük yada geniş bir yüze sahipseniz küçük bir burun daha çok dikkat çekebilir. İyileşme periyodunda başka işlemleri de bu süreye dahil edilebilir. Dokuların kendi yaşamsal fizyolojisi içerisinde birçok işlem tek bir ameliyata sığdırılabilir. Bu konuda plastik cerrahi uzmanı olanın avantajı çoktur. Çünkü plastik cerrah tüm yüzün hem estetik hem de fonksiyonel olarak tüm yapılarına hakimdir.

Çene Cerrahisi

Çene büyütme ve çene küçültme, burun estetiği (rinoplasti) ile kombine edilen en yaygın iki tedavi yöntemidir.
İlk bakışta çene burun arasında dikkat çeken bir bağ mevcuttur. Bu tür işlemlerde bazen implant kullanılabilir.

Blefaroplasti (Göz Kapağı Ameliyatı)- Kaş asma (Kaldırma)

Sarkık göz kapakları ve düşük kaş şikayetlerini gidermek ve hastalara daha genç bir görünüm vermek için mükemmel bir yoldur. Göz kapağını toparlamak amacı ile belli olmayan kesilerle yapılırken, kaş kaldırma farklı yöntemleri mevcuttur.

Yanak Büyütme- Yanak İnceltme

Burun ile yanak arasındaki dengeyi sağlamak amacı ile bazen yanakları bir miktar doldurmak desteklemek gerekirken bazen de, ağız içinden minik bir kesi yapılarak yanak inceltme işlemi uygulanabilir. Yanak dolgu işlemi sentetik yada yağ grefti deiğimiz, kişinin öz dokusu ile yapılabilir.

Yüz Germe

Çok daha kapsamlı ve tüm yüz görünüşü etkileyen, etkili bir işlemdir. Bu uygulama, özellikle gözlerin, yanakların, çenenin ve ağzın etrafındaki kırışıklıkları gidermek ve sarkmaları tedavi etmek için kullanılır. Bazı noktalara dolgu ile destek uygulanblilir.

Ameliyat olmayı planlayan hastalarımız ile birlikte istişare ederek birçok sorunun cevabını birlikte soracağız.

  1. Rinoplasti ameliyatına uygun muyum?Burun estetiği (Rinoplasti) için iyi bir aday mıyım?
  2. Beklentilerim nelerdir?
  3. Burun ameliyatından beklediğ im sonuçlar gerçekçi midir? Yüzüme uygun mudur?
  4. Öncesi Sonrası fotoğraflar ile sonucu kestirebilmek mümkün mü ?
  5. Ameliyat İzleri olucak mı? Görünür bir yara izi olacak mı ?
  6. Anestezi yöntemi ve tercihim?
  7. Burnuma hangi işlemler yapılacak, yapılmalı?
  8. Ameliyat sonrası süreçte sonucu etkileyen noktalar nelerdir? Hangilerinden sorumluyum?
  9. İyileşme Dönemi nasıl olucak, süreçte kontroller öneriler neler olucak?
  10. Oluşabilecek Riskler ve Komplikasyonlar ( istenmeyen, öngörülemeyen sonuç) nelerdir ? nasıl önlenir?
  11. Aklınıza takılan merek ettiğiniz diğer sorular neler?

 Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar


Burun Estetiği için ideal yaş var mıdır?

Burun estetiğinde önemli olan yaş sınırı değil; kemik ve kıkırdak yapısının gelişimidir. Yine de 18-20 yaştan itibaren yapılabilir. Bazen daha genç yaşlarda olabilir ancak ebeveynlerin onayı olmalıdır.

Burun Estetiği ve yeme alışkanlığı iyileşmeyi etkiler mi?

Tansiyonu yükseltebilecek özellikle tuzdan uzak tutulmalı, 1 günden sonra istenen yemekler yenilebilir. Sigara ameliyat sonrası da içilmemelidir.

Rinoplastiden sonra ne tür egzersize yapabilir ne zaman başlayabilirim?

Ağır kaldırma, daha efor isteyen sporlar ilk ay yapılmamalıdır, 2 haftadan sonra basit egzersiz yürüyüş yapılabilir. Burun şekli ameliyattan ne kadar süre sonra oturur?

Rinoplastinin sonucunu ne zaman görebilirim?

Aslında ilk atel çıktıktan sonra burnun duruşu hakkında kesinlikle bir fikir sahibi olucaksınız ancak son hali için en az iki ay beklenmelidir.

Burun Estetiği Sonuçlarının Önizlemesi Yapılabilir mi?

Dijital görüntüleme teknolojisi ile sadece fikir verilmesi ve sizlerle benim aynı şeyleri görmesi bakımından yararlı bir etki oluşturur. Doğal yada estetikli bir burun isteyen kişinin isteğini daha objektif hala getirecektir.

Şekli zamanla değişir mi?

İlk burun açıldıktan sonra aynı duruş ve pozisyonda son halini alana kadar küçülecektir. Sonrasında normal şartlarda değişim beklememekteyiz.

Burnuma dolgu yaptırırsam ne kadar süre sonra ameliyat olabilirim?

Burun dolgusunun tamamen vücuttan atılması sonrası ameliyat en doğru karardır. Dolgu varlığında yapılan ameliyat sonrasında dolgu erimesi sonrası burunda şekil değişikliği olabilir. Bu konuda daha önce dolgu işlemi yapılmış ise cerraha bilgi verilmelidir.

Önceden de rinoplasti olmuştum, ikinci ameliyatta farklı riskler oluşur mu?

Geçirilen her ameliyat en optimal sonuca ulaşmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda 3. ve . 4. ameliyatlarda burunda şekil verecek doku yok ise kulaktan yada kaburgadan gerekli kıkırdak kemik doku alınarak yeniden burna şekil verilebilir.

Ameliyat olduğum mevsim iyileşme sürecini nasıl etkiler?

Genelde kapalı ameliyat tekniği uyguladığımdan mevsimsel değişimin önemi düşüktür.

Ameliyatın açık ya da kapalı yapılması nasıl belirleniyor?

Aslında genel olarak kapalı ameliyat tekniği daha zor ve tecrübe ister, klinik pratiğimde genelde kapalıyı tercih etmekteyim. İleri derecede bozukluk eğrilik varsa yada kalın derili burun ise cilt inceltilmesi amacı ile açık teknik uygulanabilir. Genelde cerrah ve hastanın ortak tercihine göre belirlenir

Şekil bozukluğunun yanında nefes alma problemim de var. Ameliyat sonunda nefes alma problemim de ortadan kalkmış olacak mı?

Kesinlikle hava yolunu da açmak bu ameliyatın bir parçasındır, hava yolunu tıkayan et (konka) kıkırdak yapılar düzeltilecektir.

Rinoplasti sonrası cilt bakımı yapabilir miyim?

Aslında 1 aydan sonra cilt yüzeyine kibar bir şekilde masaj yapılarak cilt bakımı yapılabilir. Ancak daha sert işlemler travmaya sebep verebilecek işlemler için 2-3 ay beklemek gerekecektir.